Wyjątkowa kuchnia włoska
Pragniesz smacznie zjeść? Wśród szerokich opcji, które oferuje europejska sztuka kulinarna warto zwrócić uwagę na kuchnię włoską. Dlaczego? Przede wszystkim dlatego, że kuchnia włoska to mnogość smaków, kolorów oraz duża dawka składników odżywczych.

Tradycyjne włoskie smaki

Standardowemu Polakowi włoska kuchnia, kojarzy się przede wszystkim z pizzą i makaronem oraz czasem z owocami morza. Tymczasem włoska kuchnia to również takie przysmaki jak dojrzałe sery czy oliwki.

Popularne włoskie jedzenie

Makarony są bazą włoskiej kuchni. Włosi przygotowują makarony w kilkudziesięciu rodzajach. Praktycznie trudno wyobrazić sobie produkty których nie można dołączyć do tej potrawy. restauracja włoska Bianca w Krakowie Owoce morza, szeroki wybór mięs, np. wieprzowe czy drobiowe i przeróżne warzywa, powodują, że pasty nie są w stanie się znudzić.

Kolejnym klasycznym daniem jest pizza. Wprawdzie nie pochodzi ona z Włoch lecz z Grecji. Kojarzona jest jednakże jako włoskie danie. Dobrze przyrządzona włoska pizza to cienkie ciasto oraz mała ilość składników. Najprostsza jej wersja to margharita z mozarellą. Prawdziwie włoska pizza to uciecha dla podniebienia, ale niestety ogromna ilość kalorii. Uważaj na nią, jeśli masz zamiar być „fit”.

Włoskie potrawy to znacznie więcej niż jedynie pizza i makaron. To również lasagne, tortellini, minestrone i liczne desery – np. granita czy panna cotta. Będąc we włoskiej restauracji nie można nie skosztować wina czy dojrzałych serów- gorgonzoli, mascarpone lub pecorino.
Zobacz film