Każda kuchnia charakteryzuje się własnymi obyczajami, zwyczajami i czynnościami, jakie wykonuje się z najogromniejszą starannością. W tym i kuchnia polska. To smutne, nie każdy rodzimy Polak zna się na kuchni etnicznej chociaż w pięćdziesięciu procentach. Dla dużej grupy z nas kuchnia staropolska jest dość skąpa i łatwa. Większości z nas łączy się jedynie z pierogami (które są wybitnie doceniane na całym globie), schaboszczakom, mizerią oraz kartoflami. Nic bardziej mylnego. Pierogi uznaje się za polskie, zwłaszcza z powodu podawania ich na terenach kraju. Jednakowoż nie bez powodu jedna z odmian pierogów nosi nazwę ruskie. Według historyków oraz znawców kuchni polskiej, pierogi pozostały niegdyś sprowadzone ze Wschodu – przypuszczalnie z Rusi. Mimo to i tak w Europie lub w Stanach Zjednoczonych są one łączone zwykle z Polską. Wolno dostać je w szczególnych krajowych sklepach w Stanach Zjednoczonych. Być może Polacy znają znakomicie smak standardowych pierogów ruskich czy również żadnych innych, ale gdy mamy je na co dzień na naszych stolikach ciężko jest nam docenić ich wartość. W końcu to jedynie jedzenie. Niemniej jednak dla niektórych z nas to jest aż jedzenie. Szczególnie dla pasjonatów oraz degustatorów, którzy przez całe życie wypróbowali setki najróżniejszych potraw, specyficznych dla różnych części Europy czy świata. Skupmy się jednakże jeszcze raz na charakterystyce kuchni polskiej. Wszelkie towary oraz składniki używane przez wieki przez polskie kury domowe tak de facto niedużo się zmieniły. Nie mamy tutaj na myśli techniki jaką są wytwarzane – na przykład jogurty.
Zobacz film