Wino białe lub czerwone? Jak dobierać wino do dań?
Włoska tradycja podawania wina do posiłków zawędrowała także do naszego kraju. Coraz częściej na rodzimych stołach gości ten fenomenalny trunek. To kłopotliwe, okazuje się, że rodzima wiedza dotycząca tego, jak dobierać wino do posiłków nie jest zanadto rozbudowana. Podpowiadamy które wino pasuje do jakich potraw.
Wino Włochy
Które wino pasuje do makaronów?
Makarony najpoprawniej podawać z winami wytrawnymi, które powinny być jednak lekkie. Jeśli makaron podawany jest z pomidorowym, mięsnym sosem, sprawdzi się najporządniej wino czerwone. W końcu takie danie można zestawić też z winem różowym.
wino w kartonie
Z którym winem podawać ryby?
Stara reguła mówi, że do ryb najporządniej pasuje wino białe. Warto jednak pamiętać, iż nie jest to sztywna zasada. Jeśli podajemy gościom zupę rybną, jesteśmy w stanie podać ją z winem czerwonym. Wymóg jest niemniej jednak jeden: ma obowiązek to być wino lekkie.
Z którym winem najlepiej komponuje się mięso?
W tym przypadku wiele zależy od typu mięsa. Do drobiu serwować można zarówno wino białe, jak oraz czerwone. Jeśli decydujemy się na to drugie, to powinno to być wino lekkie. W przypadku kurczaka z rożna w grę wchodzi jedynie wino czerwone. Cielęcina może być podawana lub z młodym winem czerwonym, czy też musującym winem różowym. Jeżeli na stole pojawi się mięso smażone, zaopatrzyć należy się w mocniejsze wino o kolorze czerwonym.