Apetyczny, łączący się z włoskimi potrawami ser – czy wiecie, o jakim artykule mowa? Oczywiście, gra toczy się o mozzarellę. Znany na całym globie ser pochodzi z południowych regionów Włoch, a dogłębnie z rejonu Kampania. Swoją popularność zawdzięcza nie wyłącznie dzięki łagodnemu smaku, niemniej jednak także specyficznemu zachowaniu po podgrzaniu. Otóż potrawy z serem mozzarellą po podgrzaniu nabierają zupełnie oryginalnego oblicza – ser w specjalistyczny sposób rozciąga się, jednak równocześnie nie zmienia własnego łagodnego oraz naturalnego smaku.
tiramisu galbani
Jak oraz z czego powstaje mozzarella?
Entuzjaści włoskiej pizzy bądź innych potraw, czy to z makaronami bądź też innymi wybornymi akcesoriami okraszonymi tym oczywiście serem nieczęsto zastanawiają się, jak oraz z czego powstaje ich przysmak. Biegnijmy z wyjaśnieniem – włoska mozzarella (ta oryginalna, nie towary seropodobne) powstaje ze świeżego mleka bawolic lub mieszanki mleka bawolic oraz krów. To, co jest nadzwyczaj reprezentatywne dla mozzarelli to także jej kształt – ser przyjmuje formę obłej kuli. Mieszanka mleka i akcesoriów zatapiana jest w serwatce, gdzie pozyskuje się finalny kształt i smak. Niewątpliwie ser mozzarella nie jest sprzedawany tak, jak inne sery – mozzarella trafia do sklepów w szczególnych pojemnikach i opakowaniach, w jakich jest zanurzona niedużą ilością serwatki. Dzięki temu ser jest cały czas świeży oraz nie traci smaku.
Oryginalna mozarella versus artykuły sero podobne
kanapki z mozzarellą
Wszyscy miłośnicy serów, restauratorzy, kucharze lub najzwyczajniej w świecie stereotypowi ludzie zdają sobie sprawę z tego, że nie zawsze na półkach sklepowych ser to tak w rzeczy samej ser. W większości wypadków sprzedawany towar to produkty seropodobne, o czym jesteśmy w stanie przeczytać na etykietach zapakowań. Ten kłopot dotyczy również mozzarelli. Jakim sposobem wspomniano na początku artykułu, mozzarella pochodzi z Włoch, a jej najbardziej znana i legendarna forma mozzarella di bufala campana wytwarzana jest wyłącznie w południowej części Włoch z regionie Kampania według schematycznych historycznych receptur z miasta Aversa w prowincji Caserta. Co ważne, zarówno nazwa i receptura są wpisane na listę produktów chronionych i tradycyjnych.
mozarella
Skąd w takim razie wziąć kreatywny, smakowity ser mozzarella? Wystarczy udać się do sprawdzonych delikatesów. Należy jednakże liczyć się z tym, że pionierski włoski ser będzie niemało droższy, niż wyprzedawane w dyskontach artykuły seropodobne. Jako miłośnicy tradycyjnego sera mozzarella jesteśmy w stanie oznajmić jedno – w samej rzeczy należałoby dopłacić i weselić się pysznym smakiem.